Een auto verzekeren op zondag, is dat mogelijk?

auto verzekeren op zondag

In de 24-uurseconomie die we vandaag de dag in Nederland kennen, kun je op praktisch elk moment van de dag en week alle mogelijke producten en diensten aanschaffen. Dat geldt natuurlijk ook voor auto’s. Tal van autodealers in ons land organiseren alleen of in groepsverband geregeld promotionele weekenden waarbij je op zaterdag of zondag in het bezit kunt komen van een gloednieuwe auto of een prima tweedehandsje. En dan hebben we het nog niet eens over de particuliere handel in auto’s gehad. Die vindt ook voor een groot deel op zaterdagen en zondagen plaats, als zowel de koper als de verkoper vrij zijn van hun werk.

Voortijdig een verzekering aanvragen met gegevens van de dealer

Assurantiekantoren zijn doorgaans niet in het weekend geopend. Dat zou dus ogenschijnlijk tot problemen kunnen leiden, want het is in Nederland wettelijk gezien niet toegestaan om in een onverzekerde auto rond te rijden. Dit kun je onder meer ondervangen door vooraf bij de dealer het kenteken en de meldcode van de wagen op te vragen die op een zondag in je bezit komt. Met deze gegevens is het vervolgens mogelijk om je nieuwe autoverzekering tijdig te activeren, zodat deze ook echt op de zondag dat het voertuig in je bezit komt geactiveerd is.

De alternatieve procedure bij het kopen van een auto op zondag

Word je tijdens een dealershow op een zondag echter spontaan verliefd op een nieuwe auto en wil je die vervolgens meteen aanschaffen, dan wordt het plan van aanpak een beetje anders. Dit geldt ook wanneer je op een zondag een auto tweedehands van een particulier koopt. Als je er op diezelfde zondag al in rond wilt rijden, dan moet je eerst online een autoverzekering afsluiten. Dat duurt je doorgaans niet meer dan slechts 5 minuten. Zo’n op zondag geactiveerde autoverzekering is echter niet meteen definitief. De verzekeraar waarbij je dit assurantieproduct hebt aangevraagd zou namelijk nog kunnen besluiten om je de nieuwe autoverzekering te weigeren. Bijvoorbeeld omdat je in het register van Nederlandse verzekeraars geregistreerd staat als verzekeringsfraudeur.

Autoverzekering met voorlopige dekking

In de periode van maximaal 5 dagen waarin de verzekeraar bepaalt of de nieuw afgesloten autoverzekering wel of niet wordt goedgekeurd, profiteer je al wel van een autoverzekering met een voorlopige dekking. Dat betekent concreet dat je nieuw afgesloten WA-, WA + casco of allriskverzekering meteen compleet geldig is, tenzij uit onderzoek van de verzekeraar blijkt dat je tijdens de aanvraagprocedure bijvoorbeeld belangrijke zaken hebt verzwegen of onjuiste gegevens hebt aangeleverd. In dat geval wordt je voorlopige dekking met terugwerkende kracht ingetrokken en draai je zelf voor alle kosten op die je in die periode met je auto veroorzaakt.

Schadevergoeding voorlopige dekking bij goedgekeurde autoverzekering

Wordt de aanvraag van je nieuwe autoverzekering daarentegen wel zonder problemen goedgekeurd, dan wordt de verzekering omgezet naar een definitieve status en stuurt de verzekeraar je zo spoedig mogelijk de officiële verzekeringspolis toe. Heb je de pech dat je gedurende de eerste paar dagen dat de auto in je bezit is al met schade te maken krijgt, dan krijg je in dit geval natuurlijk gewoon de schade conform de polisvoorwaarden vergoed.

Lees tip:  De beste optie wanneer je korte tijd een auto nodig hebt?

Hier kun je gemakkelijk en snel een auto verzekeren op zondag.Author: Brian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.