De voordelen van AdBlue brandstof

Steeds meer fabrikanten van dieselmotoren maken gebruik van Adblue. Hoewel het voornamelijk werd ingezet bij vrachtverkeer, gaan nu ook steeds meer personenauto’s met een dieselmotor een tank met AdBlue krijgen. Dit betekent dat je het waarschijnlijk steeds vaker gaat tegenkomen bij een tankstation. Wat is AdBlue precies, wat zijn de voordelen van deze oplossing en kan iedere auto hier gebruik van maken?

Milieuvriendelijke brandstof
AdBlue is een ureumoplossing in gedemineraliseerd water en kan worden gezien als een niet-gevaarlijk product. Vooral vrachtverkeer maakt gebruik van AdBlue, maar steeds meer personenauto’s krijgen een SCR-katalysator. Dit zorgt er in combinatie met AdBlue voor dat de uitstoot van stikstofoxiden aanzienlijk verminderd wordt. Een groot voordeel van AdBlue is dus de milieuvriendelijkheid.

Hoe werkt het?

De Adblue zit in een afzonderlijke tank naast de dieseltank van een vrachtwagen. Het werkt in combinatie met de diesel, maar door het lage verbruik van AdBlue hoef je dit minder vaak bij te vullen dan de diesel zelf. Bij verbranding van de brandstof komt er stikstofoxide vrij, dat wordt veroorzaakt door de combinatie van stikstof en zuurstof in een warme lucht. Vervolgens wordt in de SCR-katalysator de AdBlue in de uitlaatpijp geïnjecteerd, en dit ontbindt in ammoniak en koolstofdioxide. De stikstofoxide wordt hierdoor omgezet in schadeloze stikstof. Dit zorgt voor de vermindering van giftige uitlaatgassen.

Nog meer voordelen van AdBlue

AdBlue heeft dus enorme voordelen voor het milieu. Door de combinatie van AdBlue met dieselbrandstof wordt de uitstoot van stikstofoxide zeer verminderd. De motorprestatie is namelijk optimaal doordat de emissie van roetdeeltjes zeer gering is. Daarnaast is er door middel van AdBlue tot 6% minder brandstofgebruik omdat de motoren anders worden afgesteld. Daarnaast kan AdBlue worden toegepast in alle dieselvoertuigen.

Lees tip:  De velgen van de week

Waar te koop?

Door heel Nederland zijn tankstations waar je terecht kunt voor AdBlue. Zo kun je van te voren online kijken waar je naartoe kunt en of er een tankstation bij jou in de buurt zit waar je AdBlue kunt verkrijgen. Maar dit is natuurlijk niet ideaal, er bestaat namelijk een kans dat je een behoorlijk stuk moet rijden voor je brandstof. Daarom is het online bestellen van AdBlue brandstof een stuk praktischer. Op sommige websites kunt u de meest actuele dieselprijs gemakkelijk vinden.

Author: Ilonka

1 thought on “De voordelen van AdBlue brandstof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.