De opmars van de SUV in Nederland

Enkele jaren geleden werd de SUV nog verguisd door menig Nederlander, maar tegenwoordig zien we ze steeds vaker terug op de Nederlands wegen. Niet gek, gezien het vaak gigantische laadvermogen en de zee aan ruimte die deze auto’s bieden. De auto met hoge instap en rechte zit wint de laatste jaren gigantisch aan populariteit.

Oké, ze zijn natuurlijk niet ideaal voor de dichtbevolkte randstad en de wegenbelasting is ook niet om jaloers op te zijn. Toch geeft ruim 55% van alle Nederlanders de voorkeur aan een auto met hoge instap (Bron: Autotrack). Naast de standaard 4×4 SUV, wint ook de eenvoudigere cross-over met alleen voorwielaandrijving aan populariteit. En dat is niet gek gezien de voordelen die er aan een SUV (of Sports Utility Vehicle) zitten.

Hoge instap

SUV’s staan bekend om hun hoge instap en rechte zithouding. Daarom is het ook niet geek dat SUV’s langere tijd alleen voor ouderen bestemd leken. Toch is de SUV ook onder jongere gezinnen aan een opmars begonnen. De hogere instap maakt het namelijk ook makkelijker om kleine kinderen op de achterbank te krijgen zonder je hoofd te stoten aan het dak. Daarnaast geeft de hogere instap en zitpositie ook een goede kijk op het wegdek en daarbij een veilig gevoel.

Ruimte

De SUV kenmerkt zichzelf, naast de hogere instap, door de ruimte die de auto biedt. Enkel een goede stationwagen kan op dit gebied echt concurreren met de SUV. Wat de SUV onderscheidt op het gebied van ruimte is de hoogte van de auto. Door het hoge dak doet deze ook nog eens ruimer aan dan een stationwagen. Daarnaast zorgen de langere overhangen vaak ook voor meer ruimte op de achterbank.

Lees tip:  Wat zijn mooie driewielscooters?

Veelzijdig

Door de grote hoeveelheid ruimte die een SUV biedt, is deze ook veel veelzijdiger. SUV’s hebben vaak een meer praktisch dashboard met extra bergruimte. Sommige modellen bieden zelfs 7 stoelen dankzij zogenaamde ‘noodzitjes’ die je in de kofferbakvloer kunt wegklappen. Dit maakt de SUV erg geschikt voor grotere gezinnen.

Een SUV, is het iets voor jou?

Een nieuwe SUV is vaak aan de prijzige kant, maar er komen ook steeds meer SUV occasions op de markt. Deze zijn vaak een stuk goedkoper dan een nieuwe SUV. Tevens komen er ook steeds goedkopere SUV’s op de markt. Steeds meer merken beginnen met de productie van SUV’s waardoor de concurrentie op deze markt ook weer toeneemt. Dit kan de prijs in de toekomst uiteraard ook ten goede komen.

Alhoewel nog steeds niet iedereen in Nederland een fan is van de grote en ruime SUV’s, 1 ding is in ieder geval zeker: je zult de komende jaren steeds vaker een SUV naast je hebben staan bij het stoplicht.Author: Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.