De opleiding rijinstructeur, wat komt er allemaal bij kijken?

rijinstructeur

Je ziet ze veel in het verkeer: lesauto’s. Vele jongeren willen graag leren autorijden en een beroep als instructeur biedt veel mogelijkheden. Wat komt er allemaal bij kijken tijdens de opleiding rijinstructeur? Allereerst moet je natuurlijk bepalen of het vak echt iets voor jou is. Houd je van lang in de auto zitten, vind je rijden en het verkeer om je heen leuk? Kan je al lesgeven of wil je het graag leren en kan je goed met verschillende soorten mensen omgaan? Vraag jezelf af of de meeste van deze vragen positief beantwoord of het in ieder geval wil gaan proberen. Dan kan je kijken naar wat er allemaal voor nodig is.

Je eigen rijvaardigheid

Als je iemand anders wil leren rijden, moet er eerst getest worden of je zelf wel goed kan rijden. Dat is logisch natuurlijk want jij gaat je eigen vaardigheid doorgeven aan iemand anders. Daarbij horen verschillende tests en examens. Natuurlijk moet je je rijbewijs B al binnen hebben, voordat je aan dit traject begint. Daarnaast moet je ook in het bezit zijn van een schooldiploma. Dan kan zijn lbo, vmbo of mavo. Heb je deze vooropleiding niet afgemaakt, maar zou je wel graag instructeur willen worden? Dan kan je ook een geschiktheidstest doen bij het IBKI. Dat is het instituut voor certificering en examinering in de mobiliteitsbranche. Als je die hebt afgerond, kan je beginnen aan de opleiding rijinstructeur. 

Hoe werkt de opleiding rijinstructeur?

Als je alle papieren in orde hebt en weet dat dit een geschikt beroep is voor jou, kan je aan de slag met de opleiding. Allereerst zullen je eigen rijvaardigheid en je kennis van de verkeersregels getest worden. Je moet bijvoorbeeld ook kennis hebben van wet- en regelgeving, veiligheid en de gehele rijprocedure. Elke onderdeel van de opleiding tot rijinstructeur wordt afgesloten met een examen. In dit geval zal je zelf dus weer een examen moeten afleggen in de auto om te bepalen hoe goed je zelf kan rijden. Ook de verkeersregels zullen behaald moeten worden door middel van een examen.

Lees tip:  Dit zijn de populairste private lease merken van het moment

Instructeur worden

De opleiding rijinstructeur rond je niet zomaar af. Het lesgeven bepaalt natuurlijk voor een groot deel of jij het examen gaat halen en uiteindelijk les mag geven. Daarvoor zal je moeten oefenen met iemand. Dit deel van de opleiding heet stage. Je geeft geen les aan een echte kandidaat, maar aan iemand die al kan rijden. Op die manier kan je veilig werken aan het lesgeven. Deze stage bedraagt 40 uur, waarvan je 35 uur zal instrueren. De overige vijf uren zit je op de achterbank en observeer je.

Het laatste examen

Ook het laatste onderdeel van de opleiding rijinstructeur wordt afgesloten met een examen. Op jouw examen krijg je wel te maken met een kandidaat die voor zijn of haar rijbewijs oefent. De kandidaat kan dus officieel nog niet rijden. Er wordt gekeken naar hoe je situaties aanpakt en hoe je lesgeeft aan iemand die nog aan het leren is. Er kan tijdens dit examen gekeken worden naar hoe jij straks les gaat geven. Heb jij je opleiding rijinstructeur afgerond? Dan zou je eens kunnen kijken naar vacatures voor rijinstructeur. 

Author: Anne West

Part time schrijver / part time business consultant, ik schrijf over alles wat ik leuk vind daar het meeste zakelijk gerelateerd is. Veelal vanuit eigen ervaring maar ook vanuit wat ik on-line tegen kom en mij goede informatie lijkt om verder uit te werken.

1 thought on “De opleiding rijinstructeur, wat komt er allemaal bij kijken?

  1. Goed om te weten dat je zelf ook een stage moet lopen waarvan je ook een deel gaat observeren. Ik geloof dat dat een belangrijk aspect is om betere inschattingen te kunnen maken. Natuurlijk ontwikkel je je pas echt door veel ervaring op te doen in de praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.