De levensduur van uw accu verlengen

Een auto accu gaat ongeveer drie tot zes jaar mee. Dit heeft een flinke marge omdat de levensduur van een accu sterk afhankelijk is van het gebruik van uw auto. Maar dit houdt ook in dat u de levensduur van uw accu ook kunt verlengen. Door rekening te houden met een aantal factoren, kunt u ervoor zorgen dat uw accu langer meegaat.

Voorkom korte ritten
De accu heeft veel meer te lijden als u voornamelijk korte afstanden rijdt. Doordat bij korte afstanden de accu regelmatig stroom moet leveren om te starten, krijgt de accu niet de kans om voldoende op te laden en raakt de accu eerder leeg. Bij lange afstanden is dit niet het geval. Zorg dus dat u regelmatig lange ritten rijdt waardoor de accu zichzelf kan herladen.

Controleer de polen
Een andere manier om de levensduur van uw accu te verlengen, is door elk kwartalen de polen van uw accu te controleren. Merkt u dat er aanslag is ontstaan op de polen? Dan kan het gebeuren dat het contact soms onderbroken kan worden. U kunt dan de polen schoonmaken met een borstel, water en soda.

Gebruik een druppellader
Als uw auto langdurig stil staat is dit ook ten nadelen voor de levensduur van uw accu. Daarom is het verstandig om een druppellader te gebruiken. Een druppellader zorgt ervoor dat uw accu niet verzwakt en altijd opgeladen is. Zodra uw accu 100% opgeladen is, stopt het laadproces. Zakt de capaciteit af naar 95%, dan begint de druppellader weer met opladen. Hierdoor wordt de levensduur van de accu verlengd. Het is geen probleem om de druppellader weken, maanden of zelfs permanent aan te sluiten op uw accu.

Lees tip:  Veilig de weg op met de auto

Stalling van uw accu
Het kan zijn dat u uw accu ergens wilt opslaan. Als u wilt dat uw accu goed bewaard blijft en zijn kracht niet verliest, is het van belang om de accu in een schone droge en goed geventileerde ruimte op te slaan. Hierbij mag de accu niet in contact komen met bijtende producten en mag de accu niet worden blootgesteld aan warmte, wrijving en druk. Zolang u regelmatig controleert of de accu geladen moet worden, kunt u de levensduur van uw accu hiermee verlengen.

Is mijn accu kapot of versleten?
Het kan ook zijn dat uw auto accu kapot of versleten is. Dan kunt u beter een nieuwe accu kopen. Wil u dit zeker weten? Aan de hand van onderstaande punten kunt u nagaan of uw accu aan vervanging toe is:

  • Accu levert geen startstroom
  • Accu raakt snel leeg
  • Accu laadt niet op
  • Accu lekt zuur
  • Accu is bevroren
  • Er is gridcorrosie ontstaan
  • Er is sprake van verlies van actieven massa
  • Er is poolcorrosie ontsaan
  • Er is sprake van sulfatering
  • Er is sprake van sratificatie

Bent u benieuwd naar andere accu feitjes, handige tips en meer informatie over alles rondom accu’s? Volg dan onze blogberichten of kijk op de website van AW Accu.

Author: AW Accu

AW ACCU BV is groothandel en importeur van accu's, batterijen en toebehoren. Een goedkope accu kopen doet u daarom bij dé accuspecialist voor bedrijven en particulieren. Wij staan voor professioneel advies, een vlotte levering, uitstekende service en accu's van absolute topkwaliteit tegen zeer scherpe prijzen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.