De heftruck

De heftruck is een transportmiddel die gebruikt wordt voor het vervoeren van goederen die op pallets staan. Een heftruck kan deze goederen aan de hand van vorken heffen en zowel horizontaal als verticaal verplaatsen. Het transportmiddel wordt daarom veel gebruikt in magazijnen en fabrieken waar goederen gestapeld staan en verplaatst moeten worden.

Geschiedenis

De heftruck werd ontwikkeld in de periode van de Eerste Wereldoorlog. Het transportmiddel werd gebruikt voor het optillen en/of verplaatsen van goederen. Door de ontwikkeling van de pallet in 1930 werd het laden gemakkelijker gemaakt. Er volgden meer vernieuwingen zoals voorwielaandrijving en elektromotoren. Ook verschenen er hulpstukken zoals klemmen, grijpers, sneeuwschuivers en een schepbak waarmee de heftruck voor meer toepassingen inzetbaar werd.

Soorten heftrucks en hun toepassing

Tegenwoordig zijn er verschillende heftrucks op de markt. Voor iedere lading is een uniek exemplaar beschikbaar. De meest belangrijke soorten gaan we kort toelichten:

Vorkheftruck

De vorkheftruck is een transportmiddel met drie of vier wielen. De truck kan zowel binnen als buiten gebruikt wordt. Met een hefvermogen tussen de 1,5 en acht ton is hij voor veel klussen inzetbaar. De vorkheftruck heeft verschillende varianten die voor buiten worden ingezet zoals ruwterrein-, meeneem- en containerheftruck.

Reachtruck

De reachtruck is een wendbare versie van de vorkheftruck. Dit maakt hem uitermate geschikt voor  het verplaatsen van pallets in smalle gangen. De reachtruck kan afhankelijk van de mast een hefhoogte hebben tot wel 15 meter. Bij deze truck zit je dwars op de machine waardoor het berijden wel lastiger is.

Elektropallettruck

Dit type heftruck is ontwikkeld voor het laden en lossen van vrachtwagens trailers. Door zijn hefvermogen van 1,5 tot drie ton is hij ook geschikt voor het verplaatsen van zware goederen van A naar B.  Omdat de electropallettruck niet hoog kan heffen werkt hij veel samen met de vorkheftruck of reachtruck

Lees tip:  Drie tips voor het kopen van de juiste auto

Orderverzameltruck

De orderverzameltruck wordt ingezet voor het verzamelen van orders op zowel de begane grond als 2,5 meter boven de grond. Bij het verzamelen op hoogte worden zowel het platform als de bestuurder gehesen.

 

Author: Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.