De auto verzekering, wat moet u er over weten?

Elke persoon die een auto wenst te kopen en daarmee deel wenst te nemen aan het verkeer dient er rekening mee te houden dat er daarvoor een auto verzekering moet worden afgesloten. Dit type van verzekering afsluiten zorgt ervoor dat u, uw auto kunt laten verzekeren tegen allerhande vormen van schade. Het kan hierbij niet alleen gaan om schade die u aanbrengt aan derden, maar ook om schade aan de eigen auto. Bent u ook benieuwd wat u allemaal zou moeten weten over de auto verzekering? Wilt u er graag voor zorgen dat u helemaal niets met betrekking tot deze verzekering over het hoofd ziet? Lees dan snel verder!

               Welke schade kan een auto verzekering precies dekken?

Een belangrijk punt om rekening mee te houden voor wat het afsluiten van een auto verzekering betreft heeft te maken met de verschillende soorten schade die gedekt kunnen worden. Het is zo dat de ene auto verzekering absoluut de andere niet is. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen drie verschillende soorten verzekeringen, namelijk:

 1. De WA-verzekering (die wettelijk verplicht is);
 2. De beperkt cascoverzekering;
 3. De allrisk autoverzekering;

De WA-verzekering beschikt over een wettelijk verplicht karakter. Dit betekent dat dit type van autoverzekering moet worden afgesloten door iedereen die zijn of haar auto in het verkeer wil brengen. Voor de WA-verzekering geldt dat ze beschikt over een zeer bescheiden verzekeringspremie. Dat maakt ze betaalbaar voor iedereen. Er is echter ook een niet onaanzienlijke keerzijde aan de medaille verbonden. Het is immers zo dat de WA-verzekering in de praktijk enkel en alleen schade dekt aan derden die betrokken zijn bij het ongeval. Wanneer u uitsluitend over dit type van auto verzekering beschikt is het dan ook zo dat u niet kunt rekenen op een dekking van schade aan uw eigen voertuig.

Lees tip:  Wat zijn de voordelen van een laadpaal voor thuis?

               Welke schade dekt de beperkt cascoverzekering?

Een meer uitgebreide vorm van autoverzekering is de beperkt cascoverzekering. Bij dit type van autoverzekering is het zo dat u kunt rekenen op meerdere dekkingen. De standaard WA-dekking is uiteraard inbegrepen, maar wordt aangevuld met verschillende vormen van schade aan het eigen voertuig. Het gaat hierbij concreet om de volgende schadegevallen:

 1. Schade welke het gevolg is van een aanrijding met dieren;
 2. Schade veroorzaakt door natuurgeweld zoals een storm;
 3. Glasbreuk of een sterretje in de voorruit van de auto;
 4. Schade als gevolg van een brand of blikseminslag;
 5. Schade als gevolg van een inbraak of diefstal;

Voor de beperkt cascoverzekering geldt dat het een auto verzekering is welke op vlak van kostprijs tussen de WA-verzekering en de allrisk autoverzekering in is gelegen. In principe is het voor elk voertuig mogelijk om dit type van auto verzekering af te sluiten. Dat lijkt voor de hand liggend, maar dat is het niet. Voor de allrisk autoverzekering geldt bijvoorbeeld dat verzekeraars ze uitsluitend toekennen wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

               Welke schade dekt de allrisk autoverzekering?

Een derde type auto verzekering luistert naar de naam “allrisk”. Zoals de naam van deze auto verzekering reeds laat vermoeden is het zo dat deze alle mogelijke schade aan het voertuig dekt. Wat betekent dat nu concreet? Zeer eenvoudig. In principe is het namelijk zo dat de allrisk autoverzekering in de praktijk bestaat uit de hieronder terug te vinden dekkingen:

 1. De bij wet verplichte WA-dekking;
 2. Alle dekkingen uit de beperkt cascoverzekering;
 3. De eigen schade die aan het voertuig wordt aangebracht;

Belangrijk om rekening mee te houden is dat de aanzienlijke dekkingen welke deel uitmaken van de allrisk auto verzekering uiteraard gepaard gaan met een bepaalde kostprijs. De allrisk autoverzekering is dan ook veruit de duurste autoverzekering die er bestaat. Voor veel mensen is het niet meteen duidelijk in welke situatie zij nu precies aangewezen zijn op dit type van auto verzekering. Ook hier willen we graag een antwoord op geven.

Lees tip:  Welke laadkabel gebruik je voor een voertuig?

               Wanneer is de allrisk auto verzekering afsluiten interessant?

De allrisk auto verzekering afsluiten is interessant wanneer de waarde van de auto dit rechtvaardigt. Met andere woorden, wanneer u ervoor heeft gekozen om een voertuig met een stevig prijskaartje te kopen is het doorgaans altijd een goed idee om deze zo optimaal mogelijk te laten verzekeren. Dit geldt overigens niet in het minst voor mensen die ervoor hebben gekozen om voor hun nieuwe auto een financiering of een leasing af te sluiten.

Naast bovenstaande is een allrisk auto verzekering afsluiten eveneens de moeite waard voor mensen die op jaarbasis zeer veel kilometers afleggen op de weg. Heel wat mensen hebben hun auto elke dag opnieuw nodig om zich te verplaatsen, bijvoorbeeld voor het woon- werkverkeer. In dat geval is het risico op schade als gevolg van een ongeval uiteraard erg groot. Door het afsluiten van een allrisk auto verzekering kan dit risico echter worden beperkt.

               Waarom weigert mijn verzekeraar de allrisk autoverzekering?

Ook voor verzekeraars is het lang niet altijd even interessant om een allrisk autoverzekering te verstrekken aan hun verzekeringnemers. In de praktijk komt het dan ook zeker niet zelden voor dat verzekeraars het toekennen van de allrisk autoverzekering weigeren. Verschillende redenen kunnen aan de basis liggen van deze weigering. Het gaat hierbij concreet om:

 1. Het allrisk willen laten verzekeren van een sterk verouderd voertuig;
 2. Het willen afsluiten van een allrisk autoverzekering met een te beperkte waarde;

Tot aan welke leeftijd verzekeraars een autoverzekering allrisk willen verzekeren is in de praktijk altijd afhankelijk van de verzekeraar in kwestie. Er zijn verzekeraars die dit doen tot aan de leeftijd van vijf jaar, maar er zijn er ook die een oudere leeftijd vooropstellen. Het is omwille van deze reden altijd een goed idee om even de geldende voorwaarden voor een allrisk autoverzekering te gaan vergelijken bij verschillende verzekeraars.

Lees tip:  Een Opel Corsa E leasen is genieten van elektrisch rijden

Niet alleen moet er overigens rekening worden gehouden met de leeftijd van de auto. Ook de aankoopwaarde kan ervoor zorgen dat men u geen allrisk auto verzekering wenst te verstrekken. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die ervoor hebben gekozen om een tweedehands voertuig te kopen. In de praktijk blijkt echter toch dat het voornamelijk de leeftijd is van het voertuig welke van doorslaggevend belang is voor de beslissing welke door de verzekeraar zal worden genomen inzake de allrisk auto verzekering.

Benieuwd naar welke verzekering het beste past in uw situatie? Bij Diks Verzekeringen helpen ze u graag verder.Author: Ilonka

1 thought on “De auto verzekering, wat moet u er over weten?

 1. Bedankt voor het delen van de soorten verzekeringen en wat deze dekken. Ik moet een nieuwe verzekering afsluiten bij mijn nieuwe auto en weet niet precies welke optie het beste is. Ik ga mij verder verdiepen in de kosten en dekkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.