Check het kenteken voordat je een gebruikte auto koopt

Je kunt vandaag de dag op talloze manieren een gebruikte auto kopen. Je kunt online zoeken op speciale websites, of reageren op een advertentie op sociale media. Ook bij garagebedrijven staan van meerdere occasions die te koop worden aangeboden. Natuurlijk is het belangrijk dat je met je auto veilig de weg op kunt en dat je weet wat je koopt. Door het kenteken te checken kun je al veel informatie over de auto krijgen. Zo kun je zien wat het schadeverleden van de auto is en wanneer de laatste APK is gedaan. Ook kun je zien hoeveel eigenaren de auto heeft gehad en op welke momenten hij van eigenaar is gewisseld. 

Geen informatie over de vorige eigenaren

Eigenaren van auto’s hoeven zich geen zorgen te maken over hun privacy. Iemand die online een kenteken opvraagt kan daar geen informatie zien over de eigenaar, alleen over het voertuig. De informatie over de eigenaar en eventuele vorige eigenaren is alleen beschikbaar voor overheidsinstanties zoals de politie en de Belastingdienst. Maar veel mensen weten niet dat info over de auto door iedereen kan worden opgevraagd en dat je daar je voordeel mee kunt doen als je een auto wilt kopen. 

Kan ik de verkoper van een tweedehands auto vertrouwen?

Als je van een particulier of van een handelaar een auto koopt dan wil je die persoon natuurlijk vertrouwen. Maar toch is het verstandig om voordat je de auto koopt het kenteken te checken op  kentekenschecken.nl. Als je hier het kenteken van de auto invoert kun je direct zien of de informatie die de verkoper geeft juist is. Je ziet of de auto schade heeft gehad, wanneer dit was en om wat voor schade het ging. Ook grote reparaties worden hier vermeld. Daarnaast kun je zien of de tellerstand bij de APK overeenkwam met de leeftijd van de auto. Natuurlijk kan dit nooit precies worden aangegeven. Maar een auto die 12 jaar oud is met 10.000 kilometer op de teller is niet heel erg geloofwaardig. Het terugzetten van de kilometerstand is bij wet verboden in Nederland en dus strafbaar. Ook kun je aan de hand van het gepleegde onderhoud een inschatting maken van mogelijke kosten die je gaat krijgen als bepaalde onderdelen vervangen moeten worden. 

Lees tip:  De evolutie van ECU Stuurapparaten en DSG mechatronics

Is het controleren van een kenteken toegestaan?

Ja, er is niets illegaals aan het checken van een kenteken om informatie over de auto te weten te komen. De websites die deze service aanbieden doen niets strafbaars. De informatie die hier verstrekt wordt is deels gratis, voor sommige uitgebreide rapportages moet een vergoeding worden betaald. Als je een auto gaat kopen dan loont het vaak de moeite om de betaalde informatie op te vragen. Je betaalt hier slechts een gering bedrag voor en het is vaak de moeite waard om deze informatie te hebben als je een auto wilt gaan kopen. Als je iets tegenkomt waar je je vraagtekens bij hebt dan kun je de verkoper hiermee confronteren en bij blijvende twijfel over de verklaring kun je misschien beter van de koop afzien. 

Koop een auto van iemand die je vertrouwt

Koop een auto bij voorkeur bij een handelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie. Dan krijg je vaak garantie ondanks dat het om een occasion gaat. Wil je toch een auto kopen van een particulier, neem dan iemand mee die verstand van auto’s heeft en maak altijd een proefrit voordat je tot aankoop overgaat. Als de verkoper heel erg aandringt dat je nu direct moet beslissen, doe het dan liever niet, het kan om een gestolen auto gaan. 

Author: Ilonka

1 thought on “Check het kenteken voordat je een gebruikte auto koopt

  1. Ik heb in het verleden ook gemerkt dat het belangrijk is om alle papieren compleet te hebben bij het kopen van een auto. Mijn tweedehands auto kwam helaas ook niet door de APK.. In de toekomst zal ik ook op zoek gaan naar betrouwbare garages waar ik verzekerd ben van een goede koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.