Auto verkopen; hoe ga je om met potentiële kopers?

Ga je je auto verkopen aan een particulier, dan heb je waarschijnlijk al een advertentie geplaatst op een aantal online marktplaatsen of veilingen. Dit is de beste manier om van je auto af te komen en er een goede prijs voor te krijgen. Inruilen bij de dealer is makkelijker en sneller, maar levert je vaak toch minder op. Wanneer je advertentie kopers begint te genereren, dan zullen deze langs willen komen om de auto te bezichtigen en een proefrit willen maken. Deze bezichtiging is erg belangrijk en doe je dit niet goed, dan kan dit de verkoop in de weg staan.

Voordat je een testrit doet

De koper staat voor je deur en wil graag meteen de auto bekijken. De beste manier om dit te doen is door eerlijk te zijn en de koper alle tijd te geven die hij of zij nodig heeft. Als het goed is heb je zowel de plus- als de minpunten in je advertentie besproken en nu kun je deze laten zien en bespreken. Wijs de koper op krasjes en deukjes, maar ook op de goede aspecten, zoals elektrische spiegels of voorruitverwarming, bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat de koper precies weet waar hij mee te maken heeft voordat hij achter het stuur stapt.

 

Een kijkje onder de motorkap

De bezichtiging van de auto heeft tijd nodig en het is belangrijk dat je de koper niet opjaagt. Wil je je auto verkopen, dan moet je de koper in de gelegenheid stellen alle onderdelen te bekijken. Dat betekent ook een blik onder de motorkap, mocht de koper hier belangstelling voor hebben. Het is dus belangrijk dat je er van tevoren voor hebt gezorgd dat de auto er van buiten, van binnen maar ook onder de motorkap netjes uitziet. Is de koper tevreden met wat hij heeft aangetroffen en heb je alle plus- en minpunten goed besproken, dan kun je overgaan op de proefrit.

Lees tip:  Aanhanger kopen; dit zijn 3 punten waar je op moet letten

De proefrit

Een auto verkopen zonder proefrit is praktisch onmogelijk. En doe je dit particulier, dan heb je de mogelijkheid zelf te rijden of om de koper te laten rijden. In dit laatste geval is een proefrit verklaring niet onverstandig, en onderteken deze zelf en laat de koper deze ondertekenen. Laat de besturing, prestaties en het gedrag van de auto zien op verschillende snelheden, zodat de koper een aantal situaties heeft gezien.

Meldingsplicht

Als verkoper van de auto ben jij verplicht de koper in te lichten van alle mankementen en gebreken waarvan jij op de hoogte bent. Dit is je meldingsplicht. Doe je dit niet, dan kan de koper de verkoop later nog ongedaan maken, als hij of zij erachter komt dat er iets mis is. Wees dus eerlijk, beleefd en laat een zo goed mogelijke indruk achter.

 

Author: Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.