Auto verkopen aan een particulier; een stappenplan

Wil je je huidige auto verkopen, dan kun je deze inruilen bij een dealer. Alhoewel dit snel en gemakkelijk is, kan dit ook betekenen dat je niet altijd de beste prijs krijgt, omdat de dealer deze bepaalt en niet jij. Je kunt daarom ook overwegen de auto bij een online veiling of marktplaats te koop te zetten en deze particulier te verkopen. Hier vind je een stappenplan dat je kunt gebruiken om dit te doen.

 

Het papierwerk

Je kunt het beste zorgen dat je papierwerk in orde is voordat je de auto te koop zet. Dit betekent dat je het kentekenbewijs compleet moet zijn en deze bestaat uit drie delen: de voertuiggegevens, de gegevens eigenaar en het overschrijvingsbewijs. Missen hier onderdelen van, dan kun je deze bij de RDW opnieuw aanvragen.

De vraagprijs

De volgende stap is het bepalen van de vraagprijs. Wil je je auto verkopen, dan moet deze realistisch zijn. Een te hoge vraagprijs zal kopers afschrikken, maar een te lage vraagprijs maakt kopers achterdochtig. Vergelijk je auto dus met andere auto’s die te koop staan en zoek de marktwaarde op voor jouw auto via een betrouwbare online koerslijst.

De advertentie

Nu kun je de advertentie plaatsen. Zorg ervoor dat je eerlijk bent en dat je zowel de plus- als de minpunten behandelt. Zo voorkom je dat potentiële kopers voor verrassingen komen te staan als ze de auto komen bezichtigen en schep je vertrouwen. Je auto verkopen zal zo veel sneller gaan. Vergezel je advertentie met een aantal duidelijke foto’s die de mankementen en de goede punten accentueren.

Lees tip:  Lakschade herstellen met de producten van autolakopmaat.nl

De bezichtiging

Potentiële kopers zullen de auto altijd eerst willen bezichtigen. Wees ook hier weer beleefd en eerlijk en zorg ervoor dat je de koper de tijd geeft de auto volledig te inspecteren. De auto moet schoon zijn, zowel vanbinnen als vanbuiten en vergeet hierbij niet ook onder de motorkap mee te nemen. Tijdens de proefrit kun je alle voor- en nadelen aan de auto nogmaals bespreken en tot een overeenkomst komen om de auto te verkopen.

De overdracht

Ben je tot een overeenkomst gekomen, dan is het aan de koper om het kenteken van de auto over te zetten. Dit doet hij of zij bij het postkantoor en hiervoor heb je alle papieren nodig van het kentekenbewijs. Je kunt dit het beste samen doen, zodat je zeker weet dat het goed gebeurt en je het vrijwaringsbewijs direct in handen krijgt. Dit bewijs gebruik je om je verzekering en belastingen om te zetten en om in de toekomst te kunnen bewijzen dat de auto niet meer van jou is.

 

Author: Ilonka

1 thought on “Auto verkopen aan een particulier; een stappenplan

  1. Het is niet gemakkelijk om een goede advertentie te maken heb ik gemerkt. Meestal schakel ik de hulp in van iemand die meer verstand heeft van auto’s. Gelukkig kan je online wel gemakkelijk research doen om de geschikte prijs te bepalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.