APK keuring, wat zijn de verplichtingen?

APK Keuring verplichtingen

Hoe zit het nu precies met de verplichte jaarlijkse APK beurt van uw auto? Moet iedere auto standaard gekeurd worden jaarlijks, ongeacht de leeftijd? Dit is niet het geval. Pas vanaf het vierde jaar geldt bij een benzineauto een verplichte APK keuring. Dus op de datum dat de auto 4 jaar wordt dient deze APK gekeurd te zijn. Vervolgens moet de auto tweemaal om het jaar gekeurd worden vanaf 4 jaar. Dus in jaar 6 en in jaar 8. Hierna moet de auto ieder jaar gekeurd worden. Handig om te weten.

APK keuring, wat wordt er zoal gekeurd?

Tijdens de APK keuring worden vele aspecten en onderdelen van de auto verplicht gekeurd, waaronder o.a.: de staat en het profiel van de banden, wiellagers, bandenspanning. Maar ook worden de remmen gecontroleerd, de carrosserie, wielophanging, gordels en verlichting.

Gebreken komen boven water

Hoe ouder de wagen, of hoe meer kilometers er gemaakt zijn, des te sneller komen mankementen naar voren tijdens de APK keuring. De meest voorkomende mankementen zijn te vinden bij de beoordeling van banden/wiellagers, maar ook de remmen. Maar al te vaak moeten remschijven of remblokken vervangen worden, blijkt uit de keuring. Deze kunt u zelf voordelig online kopen, wist u dat? Er zijn remblokken voor verschillende automerken topautoonderdelen.NL.

Verrassend keuringsrapport?

Soms hebt u dit zelf niet in de gaten en verrast het keuringsrapport u volslagen. Twijfelt u aan de bevindingen van de betreffende garage, dan kunt u voor een ‘second opinion’ een afspraak maken met een andere garage. Let wel: zodra de auto afgekeurd is op bepaalde onderdelen, mag u naar wetgeving niet meer rijden in de auto. Dit is wel een aandachtspunt! Eén uitzondering hierop: het is wel toegestaan dat u in de auto rijdt om deze naar de andere garage te vervoeren, waar u een afspraak hebt gemaakt.

Lees tip:  Hoe plaats je varkensruggen?

Zelf doen?

Hebt u het idee dat u vooraf bepaalde onderdelen zelf kunt vervangen, alvorens u de auto laat keuren, bezoek dan het volgende kanaal op WWW.youtube.COM. Hier treft u tal van praktijkvoorbeelden hoe u bepaalde montage klussen uitvoert.

Author: Brian

2 thoughts on “APK keuring, wat zijn de verplichtingen?

  1. Hoe ouder de auto is, hoe meer gebreken er kunnen ontstaan. Ik heb gelukkig een vaste garage die mijn auto regelmatig laat nakijken. Ook kan ik hier terecht voor mijn APK.

  2. Ik heb ook een brief ontvangen van de RDW en ga binnenkort naar de autogarage voor APK. Ik verwacht niks bijzonders, maar je weet het natuurlijk nooit. Ik wist niet dat er zoiets bestond als een ‘second opinion’ laten doen bij een andere garage, goed om te weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.