Alles wat je moet weten over oldtimers

Wanneer je op straat wandelt, heb je ongetwijfeld al eens een auto gezien waarvan de nummerplaat met de letter O begint. Dit betekent dat de wagen in kwestie een oldtimer is, waardoor de eigenaar zich aan een paar extra regels moet houden. In dit artikel lees je meer over oldtimers.

Wat zijn oldtimers?

Met oldtimers bedoelen we wagens die doorgaans ouder zijn dan vijfentwintig jaar. Wanneer je 2022 als referentiejaar neemt, worden alle wagens die voor 1995 voor het eerst zijn ingeschreven als oldtimer beschouwd. Er zijn een aantal regels, maar ook voordelen verbonden aan een oldtimer. In het verleden mocht je maar beperkt met een oldtimer rijden. Gebruik was enkel toegestaan in een straal van vijfentwintig tot dertig kilometer rondom je huis. Dit is vandaag niet meer het geval.

Zodra je wagen onder de noemer oldtimer valt, moet je nog steeds naar de keuring gaan. Deze is wel beperkter dan bij een gewone standaard keuring van jonge wagens. Afhankelijk van de ouderdom van de wagen is deze keuring verplicht om het jaar, om de twee jaar of om de vijf jaar.

Belangrijk om te weten is dat je een oldtimer niet voor alle doeleinden mag gebruiken. Zodra er een nummerplaat met een O op je wagen hangt, mag je de wagen niet meer gebruiken voor professionele of commerciële doeleinden. Je mag hem dus niet gebruiken om bijvoorbeeld een zelfstandige activiteit uit te oefenen. Daarnaast mag je de wagen ook niet gebruiken voor woon-werkverkeer.

Waarop letten bij aankoop van een oldtimer?

Als je een liefhebber bent van oldtimers, heb je genoeg mogelijkheden om een oldtimer te koop aangeboden te vinden. Wel zijn er een paar zaken waarmee je rekening moet houden. Zo zijn de belastingen en verzekeringen meestal goedkoper voor een oldtimer, maar ze verbruiken wel meer benzine en het onderhoud is wellicht ook duurder. Het geld dat je dus bespaart op verzekeringen, zal je goed kunnen gebruiken om je wagen rijdende te houden.

Lees tip:  Auto verkopen aan een particulier; een stappenplan

Staat er een oldtimer te koop en heb je interesse? Doe dan eerst een grondige inspectie van de wagen. Is er roest aanwezig? Is het interieur nog in goede staat? Kijk of de wagen geen olie lekt. Vraag ook altijd om een proefrit te doen zodat je kan controleren of de oldtimer nog vlot rijdt.

Wat zijn youngtimers?

Naast oldtimers heb je ook nog wagens die onder de noemer youngtimer vallen. Een youngtimer is een wagen die ook al een mooie leeftijd heeft bereikt, maar die te jong is om

als oldtimer te worden beschouwd. Auto’s die vijftien jaar tot vijfentwintig jaar zijn, krijgen de naam youngtimer.

Het kan interessant zijn om te investeren in een wagen die vandaag de dag vijftien jaar oud is. Deze auto’s zijn meestal niet erg duur in aankoop en als ze goed onderhouden worden, kunnen ze vaak nog jaren mee.

Author: Bob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.