Alles wat je moet weten over auto chiptuning

Wanneer je tuning interessant vindt, heb je vast al eens gehoord van chiptuning. Zo niet, dan kun je uit de naam eigenlijk al afleiden wat chiptuning is: het tunen van de chip waarop de motormanagent software staat. Deze software stuurt diverse zaken aan. Denk aan de hoeveelheid brandstof die ingespoten wordt en op welk moment dat moet gebeuren. Door de motormanagement software aan te passen kan je auto duurzamer en sneller rijden. Een goede chiptuner houdt daarbij natuurlijk wel rekening met de grenswaardes die de fabrikant heeft opgegeven.

Op welke auto’s kan chiptuning worden toegepast?

Chiptuning kan in principe op alle moderne auto’s worden toegepast. De voorwaarde daarbij is dat de auto een motormanagementsysteem moet hebben, de motor moet daarbij door een zogenoemde Electronic Control Unit (afgekort ECU) worden aangestuurd. Een belangrijk aandachtspunt is dat er tijdens een onderhoudsbeurt bij de garage soms een software update wordt uitgevoerd. Daardoor kun je de getunede chiptuning files verliezen. In dat geval zul je de files opnieuw moeten laten installeren. Hiervoor hoef je niet de deur uit, met behulp van online chiptuning files kunnen chiptuners op afstand de software opnieuw aan je leveren.

OBD-tuning

Om chiptuning eenvoudig uit te kunnen voeren, maken automonteurs vaak gebruik van de OBD-interface. Hiermee worden ook storingen aan een auto afgelezen. Door de chip te ‘flashen via de OBD-interface hoeft er geen enkel onderdeel van de auto gedemonteerd te worden om chiptuning toe te passen. Dat komt omdat de stekker vaak in de buurt van het dashboard zit. Het grote voordeel van OBD-tuning, is dat het terugdraaien van het tunen ook eenvoudig is uit te voeren. Handig als je je auto wilt verkopen. Autodealers kopen namelijk liever niet getunede auto’s in, omdat de vraag naar dat soort auto’s simpelweg veel groter is.

Lees tip:  Gevaren die komen kijken bij afgeleid rijden - Hoe vermijd je deze gevaren

BDM-tuning

Autofabrikanten zijn vaak geen fan van chiptuning. Daardoor nemen ze soms maatregelen waardoor OBD-tuning niet mogelijk is. BDM-tuning biedt in dat geval de oplossing. Wel is het zo dat de ECU dan moet worden uitgebouwd om hem aan een computer te kunnen koppelen. Het kan soms zelfs zo zijn dat het nodig is om een speciale aansluiting te solderen om de software op de chip uit te kunnen lezen. In die gevallen kunnen de kosten voor chiptuning flink oplopen en is de kans op fouten ook groter. In de meeste gevallen is het echter stukken eenvoudiger om de software aan te passen en op de ECU terug te zetten.

Heeft chiptuning nadelen?

Zolang je chiptuning door een betrouwbare partij laat uitvoeren die hun files uitgebreid testen op kwaliteit en veiligheid en je daarnaast instructies krijgt over het gebruik van je getunede auto, hoeft chiptuning in principe geen nadelen op te leveren. Sommige onderdelen van je auto kunnen echter wel sneller slijten, bijvoorbeeld als je sportiever en snellere gaat rijden. Ook kan het lastiger zijn om je getunede auto op een later moment te verkopen. Zoals eerder gezegd kopen autodealers liever auto’s die niet getunede files hebben.

Tot slot vragen veel mensen die chiptuning overwegen zich af of de garantie op hun auto vervalt als ze de getunede software laten installeren. Dat kan soms het geval zijn, maar dat hangt af van wat wel en wat niet is toegestaan op het gebied van tuning. Voor verzekeraars heeft het tunen vaak geen gevolgen. Dat komt omdat ze hun premie meestal op andere criteria baseren.

Lees tip:  Wat zijn roetfilters en wat moet ik erover weten?


Author: Ilonka

1 thought on “Alles wat je moet weten over auto chiptuning

  1. Bedankt voor het delen van dit artikel over chiptuning. Mijn vriend is hierin geïnteresseerd en wil uitzoeken wat de mogelijkheden voor zijn eigen auto zijn. Ik ga hem dit artikel laten lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.