Airbag lampje brandt nog? Hier volgt uitleg over het verhelpen van dit probleem

Hieronder volgt een complete uitleg of hoe je moet handelen bij een storing met de airbag in je auto. Zo is een airbag storing snel verholpen. Ook wordt uitleg gegeven over alternatieve oplossingen zoals de crash data resetten en of je juist de keuze moet maken voor een reset of vervangingen voor de module. Die keuze kan van groot belang zijn voor de uiteindelijke kosten. Het verhelpen van storingen met de airbag is een van de duurste reparaties aan de auto. Lees dus vooral verder als je over de meeste geschikte optie in je specifieke situatie meer informatie wenst.

Een airbag storing verhelpen

Een storing van je airbag kan verschillende oorzaken hebben. Natuurlijk is het meest logische dat er een ongeval heeft plaatsgevonden en de airbag daadwerkelijk is afgegaan. Soms blijft hierna het lampje branden en heb je te maken met een airbag storing. Airbags zijn specifiek ontworpen voor eenmalig gebruik en na een ongeval moeten deze dan ook vervangen worden. Waarnaar de storing meestal is opgelost.

Het resetten van de crash data is soms de meest voor de hand liggende optie

De chip die ervoor zorgt dat de airbags openen, kan een storing geven. De crash data moet er dan eerst worden uitgehaald en de module moet dus eigenlijk gereset worden voordat het systeem weer werkt als voorheen. Helaas blijft dit een vervelend gevolg na een crash in veel auto’s. Het heeft wel een logische oorzaak en een gemakkelijkere oplossing. Het alternatief is de vervanging van de module.

De airbag module vervangen is prijziger, maar soms de enige optie

Lees tip:  Handige tips voor het verkopen van je oude caravan

Wanneer er kortsluiting is ontstaan omdat de airbag module misschien nat is geworden, of de bedrading kapot is van de module, dan is vervanging nodig. Wanneer er geen crash is geweest kan de crash data ook niet verwijderd worden namelijk. De volledige vervanging vereist veel specifieke kennis en de module zelf is vaak ook prijzig. Of dit het overwegen waard is, vooral in oudere auto’s, is ook van belang.

Een reset is altijd een goedkoper alternatief

Wanneer er op het dashboard een airbag lampje brandt kan dus altijd eerst beter gekeken worden naar de oorzaak en daarna kan gekozen worden voor de best mogelijke en goedkoopste oplossing. De garage weet gelukkig altijd of een airbag module reset voldoende is of dat toch echt vervanging nodig is. Vraag dus om advies aan hen.

Author: Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.