Aanrijding gehad? Dit is wat je moet doen

 

Dagelijks vinden er tientallen aanrijdingen plaats. Gelukkig zijn er meestal geen dodelijke slachtoffers. Toch kan een aanrijding aardig wat teweeg brengen. Allereerst zul je flink schrikken. Dat is heel normaal, zeker als het je eerste aanrijding is. Probeer in ieder geval niet boos te worden. Hoe ga je om met een aanrijding?

Aanrijding met enkel blikschade

Als je alleen maar blikschade hebt, zoals deuken of krassen en beide auto’s nog gewoon kunnen rijden, dan kun je beide voertuigen op een parkeerplaats zetten. Daar aangekomen vul je samen het aanrijdingsformulier of schadeformulier in. Hierop schrijf je alle gegevens van de bestuurders, de auto’s en beantwoord je vragen over de verkeerssituatie ter plaatse. Verzekeraars adviseren altijd om geen schuld te bekennen op het formulier, de verzekeraar van jou en van de tegenpartij beoordelen onderling wie er schuldig is.

Aanrijding met letsel

Wanneer je een aanrijding hebt waarbij één van de betrokkenen letsel heeft opgelopen, laat de voertuigen dan staan en bel onmiddellijk 112. Zij zullen verder instructies geven en vragen naar de toestand van het slachtoffer. Het is belangrijk om ook aan je eigen veiligheid te denken en maatregelen te nemen om te voorkomen dat er meer schade of letsel wordt veroorzaakt tijdens het wachten op de hulpdiensten. Meer hierover kun je lezen op https://www.aanrijdingletsel.nl

Afhandeling schade en schadevrije jaren

Wanneer de schadeformulieren bij de verzekeraars zijn aangekomen zullen zij, op basis van alle gegevens die zij hebben, samen overleggen wie er schuldig is. De verzekeraar van de schuldige keert dan de schade uit. Dat heeft gevolgen voor de premie van de schuldige bestuurder. Hij of zij valt dan terug in schadevrije jaren en zal dus meer premie moeten betalen. Toch is het bedrag dat je dan jaarlijks extra betaalt nog niets vergeleken met het bedrag dat door de verzekeraar wordt uitgekeerd.

Lees tip:  Welke voordelen biedt wagenpark telematics?

Author: Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.