Auto’s importeren is tegenwoordig een populair alternatief geworden voor het kopen van een nieuwe auto. Het importeren van een auto klinkt vaak erg gemakkelijk: “je moet die Audi gewoon importeren, dat scheelde mij bakken met geld.” Dit kan zeker kloppen, echter moet je wel op een aantal punten letten wanneer je denk aan auto import. In deze blog geven we je 5 tips die belangrijk zijn bij het importeren van een auto.
De juiste papieren
Zorg ervoor dat je de juiste papieren ontvangt bij het importeren van een auto. Het kan namelijk gebeuren dat je incomplete documenten ontvangt bij de aankoop van een buitenlandse auto. Check dus goed of het kentekenbewijs volledig klopt en of de VIN (voertuig identificatie nummer) van het kentekenbewijs overeenkomt met de VIN van het voertuig.
Check de kilometerstand
In Nederland wordt er gebruik gemaakt van een Nationale Autopas, waar de kilometerhistorie van auto’s wordt bijgehouden en wordt vastgelegd. België heeft ook zo zijn variant die moet zorgen voor meer zekerheid bij een aankoop, genaamd; Car-pass. Echter heeft Duitsland geen register waar de kilometerstanden worden bijgehouden en vastgelegd. Hierdoor wordt er vaak nog geknoeid met auto import uit Duitsland. Volgens een onderzoek van RDW bleek dat 1 op de 10 auto’s niet eerlijk zijn als het gaat om kilometerstanden tijdens de auto import. Daarnaast is 1 op de 5 nog verdacht. Je kan onnodige risico’s voorkomen wanneer je koopt bij een betrouwbare leverancier.
Check op schadeverleden
Een schadeverleden van een auto is in meeste landen goed te controleren. Zo heb je in Nederland bijvoorbeeld een WOK-melding, wat letterlijk wachten op keuren betekent. Dit betekent dat je de auto niet meer mag rijden totdat hij goed gekeurd is. In Amerika heb je de CarFax, hierin wordt de geschiedenis van een auto vastgelegd wanneer het gaat om schade. Ook is er in Duitsland niet een vergelijkbaar model wanneer het gaat om schade. Ook hierdoor moet je extra voorzichtig zijn bij het kopen van een auto. Zo worden dure auto’s voor zeer aantrekkelijke prijzen aangeboden, terwijl er vaak flinke problemen waren of zijn met de auto.
BPM berekenen
De BMP is de belasting die je betaalt voor een auto. De BPM wordt bepaald door de belastingdienst op basis van de CO2-uitstoot van je auto. Hoe zuiniger je auto (hoe minder hij uitstoot) hoe lager het bedrag, en andersom. Het is belangrijk dat je de BPM van tevoren berekent en aangifte doet van het bedrag. Dit moet namelijk bij het kopen van een auto met een buitenlands kenteken. Een handige tool is de BPM calculator van Cargo. Met de BPM calculator kun je snel en gemakkelijk de BPM-aanvraag indienen. Het formulier wordt compleet door Cargo ingevoerd en door de BPM calculator ben je gelijk klaar voor je aangifte.
Aankoopnota vragen
Bij de overdracht van de auto is het belangrijk dat je een aankoopnota aanvraagt. Hierdoor heb je namelijk nog iets om op terug te vallen wanneer er iets fouts gaat. Zorg ervoor dat je in ieder geval iets heb, een schriftelijke overeenkomst is ook al voldoende.