2019 – het jaar van de milieubewuste automobilist

Prinsjesdag heeft ons al een kijkje gegeven in de veranderingen voor automobilisten in 2019. Inmiddels zijn we 5 maanden verder en is 2019 begonnen. Wat voor veranderingen zien we het aankomende jaar plaatsvinden en in hoeverre is hier een trend in te ontdekken? Lees hieronder meer!

Meer snelwegen met hoger snelheidslimiet

De economische welvaart zorgt voor een mooie toename in zowel de leasebranche, als de verkoopbranche van auto’s. Hierdoor is het ook drukker op de snelwegen en ontstaat er meer file. Indien je steeds vaker zelf te maken hebt met deze ontwikkeling, hebben we goed nieuws voor je. In het jaar 2019 zullen er meer snelwegen zijn waar 130 km/u het snelheidslimiet is. Naast het verhogen van de snelheidslimiet van snelwegen, zal er meer aandacht worden besteed het minimaliseren van de variatie van de maximum snelheden op snelwegen. Dit veroorzaakt namelijk dat automobilisten op de rem gaan staan, met meer files als gevolg.

APK-eisen worden aangescherpt

De APK-eisen voor auto’s worden ook dit jaar afgestemd op de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van milieu en autotechnologie. Met name de rol van milieu speelt in 2019 een grote rol. Zo wordt het ten eerste verplicht om de auto van roetfilters te voorzien. Werkt jouw roetfilter niet naar behoren of heb jij hem verwijderd? Dan kan je APK hierop worden afgekeurd. Daarnaast wordt er strenger gecontroleerd op olielekkage, om te voorkomen dat dit leidt tot onnodige milieubevuiling. Heb jij een auto ouder dan 50 jaar? Dan is het goed om te weten dat de vrijstelling voor apk-plicht nog is uitgesteld.

Lees tip:  Oefenen voor je Auto Theorie: Een Stap Dichter bij je Rijbewijs

Milieuzones in (binnen)steden

Rijd jij een dieselauto tussen de 15 en 20 jaar en woon jij in de binnenstad? Wellicht is het dan waard om zakelijk leasen of Private Lease te overwegen. Vanaf volgend jaar tot en met 2025 mogen gemeenten namelijk zelf bepalen of en waar milieuzones ingesteld moeten worden. Daarnaast nemen het aantal milieuzones in binnensteden nu al rap toe, waardoor de dieselauto het steeds moeilijker krijgt. Hier staat tegenover dat het aantal elektrische laadpalen in de binnenstad steeds meer toeneemt. Bovendien hoeft de wijziging van de 4% bijtelling tot een cataloguswaarde van 50.000 euro weinig impact te hebben, dankzij het toenemende aanbod van elektrische auto’s in verschillende prijsklassen. Wellicht is het de moeite waard om te berekenen of elektrisch rijden voordelig voor jou uitpakt.

Kortom, er is een duidelijke trend zichtbaar waar het milieu een grote invloed op heeft. Met name de minst milieubewuste auto’s zullen de aankomende jaren steeds meer geweerd worden uit het stedelijk gebied. Bovendien worden deze auto’s steeds zwaarder belegd met belastingen, waardoor de overstap naar milieubewuster rijden door automobilisten steeds meer zal toenemen. Ben jij al voorbereid? Neem contact op met je plaatselijke dealer voor meer informatie.
Author: Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.